Катування, викрадання, страти: колишньому «міністру оборони ДНР» Гіркіну оголосили нову підозру

Ігорю Гіркіну повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни.


Як повідомили у прес-службі Офісу генпрокурора, також його оголошено в розшук, а український суд дозволив затримання.

Офіс генерального прокурора оголосив бойовику Ігорю Гіркіну підозру в порушенні законів і звичаїв війни. Його також оголошено в розшук, а український суд дозволив затримання.

«У ході досудового розслідування встановлено, що у період з 17 по 19 квітня 2014 року підозрюваний, діючи за попередньою змовою групою осіб із підпорядкованими йому бойовиками, застосовуючи фізичне насильство, здійснював організацію пошуку та викрадення на території Донецької області патріотично налаштованих громадян України. У подальшому цих громадян проти їх волі переміщали до спеціально облаштованої будівлі на території м. Слов’янськ, де катували, наносили побої, спричиняли ножові поранення та застосовували інші насильницькі дії, спрямовані на спричинення сильних фізичних та моральних страждань з метою помсти за проукраїнську позицію», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, в інтерв'ю, яке Гіркін дав у травні українському журналісту Дмитру Гордону, він зізнався, що під час участі в бойових діях на сході України в 2014 році за його особистим наказом були розстріляні як мінімум четверо українських громадян, яких в інтерв'ю він назвав «диверсантами».

Також за наказом Гиркин були розстріляні кілька ополченців «ДНР» - за мародерство і тортури. Одного з них, за словами колишнього командира сепаратистів, він убив особисто. «Іноді ми ховали, навіть не знаючи кого», - зізнався Гиркин.