Протести У Білорусі: журналістів затримали прямо в ефірі

У Білорусі почалися протести після відмови ЦВК реєструвати головного конкурента Лукашенка на виборах.


Сотні людей в декількох містах вийшли на вулиці в знак протесту після рішення ЦВК не реєструвати для участі в президентських виборах окремих кандидатів.

За даними правозахисного центру Весна, в Мінську затримали щонайменше 24 людини (у тому числі двох журналістів), в Гомелі - п'ять (двоє з них - журналісти), по одному затриманому - в Бресті, Бобруйську та Солігорську, повідомляється про затримання в місті Пружани.

У Мінську під час мирної ходи кількох людей затримала міліція. Зокрема, кореспондентів Єврорадіо затримали прямо під час прямої трансляції. Також у прямому ефірі затримали двох кореспондентів білоруської служби Радіо Свобода та журналіста телеканалу Белта.

Міліція перекрила доступ до площі Незалежності в Мінська, до місця привезли кілька автозаків. При цьому в МВС заявили про неприпустимість масових заворушень і несанкціонованих акцій,  підкресливши, що «співробітники міліції вживуть усіх заходів, які спрямовані на підтримання громадського порядку та припинення протиправних дій!».

Раніше ЦВК Білорусі одноголосно проголосувала за недопуск у кандидати Віктора Бабарика, який вважається головним конкурентом чинного президента Олександра Лукашенка. Після початку президентської кампанії Бабарико був поміщений в СІЗО. Йому були пред'явлені звинувачення у відмиванні грошей, ухилянні від сплати податків і дачі хабара.

Президентські вибори в Білорусі призначені на 9 серпня. Чинний президент Олександр Лукашенко, який править країною вже 26 років, офіційно висувається на шостий президентський термін, проте його рейтинги значно знизилися.

З кінця травня в Мінську та інших містах Білорусі пройшли масові пікети на підтримку опозиційних кандидатів у президенти країни. Правоохоронці у відповідь затримували учасників акцій протесту.

Сам Лукашенко не раз заявляв, що в Білорусі «Майдан не пройде».