Окупований Донбас охопили страйки гірняків (ВІДЕО)

Сьогдні, 12 червня, частина шахтарів мітингують на центральній площі Антрацита.


Як пише «Радіо Свобода», місяць тому протест на іншій шахті в ОРЛО, «Никанор-Нова», дістав великий резонанс саме через те, що учасники записували відео для «Вконтакте» та YouTube та інших соцмереж.

Цього разу окупаційна адміністрація вжила заходів, щоб мінімізувати витоки інформації.

Ось що відомо наразі.

Новини про події на шахті повідомляє, в основному, один YouTube канал – російської ліворадикальної організації «Фонд рабочей академии». Відео для нього записує Олександр Васьковський, який називає себе головою Незалежної профспілки шахтарів (на окупованій території).

Він повідомив, що під землею 119 людей, що декого з організаторів викрало і катувало «МГБ», вибиваючи зізнання у роботі на СБУ, що страйкарі вирішили вживати лише хліб і воду, а також, що профспілка написала лист Володимиру Путіну.

«Шахта оточена військовими та поліцією, які готуються до її штурму. Підлеглі Пасічника (керівника підконтрольної Росії адміністрації Луганська – ред.) готують зміни до «кримінального кодексу», які передбачають 5 років позбавлення волі за страйк», – повідомив Васьковський. Він каже, що надіслав Путіну список викрадених людей і список протестувальників, які є громадянами Росії (таких троє) або подали документи на російський паспорт.

Другим джерелом інформації з Антрацита є Східна правозахисна група, українська правозахисна організація, засновник якої Павло Лисянський є також представником омбудсмена України у Луганській області.

За її даними, збройні формування оточили Антрацит і селище Дубовське, де розташована шахта. На шахтах проходили допити, щонайменше двох людей затримали і повезли в Антрацит, додому до родичів страйкарів приходили представники «МГБ».

Власні джерела видання в Антрациті підтверджують, що про затримання людей у місті справді відомо. Возили в «МГБ» навіть працівників з сусідніх шахт. Щоправда, потім відпустили.

«У нас з суботи глушать мережу і не можна зайти в Вк. Але я спробував через vpn – все працює», – написав місцевий житель.

Нагадаємо, з 5 червня в окупованому Антрациті тривають страйки на шахті "Комсомольська". Зокрема, десятки гірників відмовлялися підійматися на поверхню до погашення боргів по зарплаті. На сьогодні під землею залишаються понад 100 шахтарів.