Протести у Сербії: Белград посилює карантин

В останні два дні у Белграді відбуваються масові протести, була навіть спроба штурму парламенту, після заяви президента про посилення карантину та запровадження комендантської години.


Прем'єр-міністр Сербії Ана Брнабіч оголосила нові карантинні заходи для Белграда, серед яких немає комендантської години. Його можливе введення призвело до масових протестів в місті, повідомляє сербський телеканал РТС.

Перший захід - заборона на проведення публічних зібрань понад 10 осіб у приміщенні і на вулиці.

Другий захід - обмеження кількості людей в приміщенні. Кожна установа повинна буде чітко вказати, скільки людина може перебувати всередині. На людину має бути чотири квадратних метрів території.

Третій захід - обмежити робочий час приміщень з 9 години вечора до 6 години ранку. Для відкритих майданчиків і садів робочий час залишається з 11 години вечора до 6 години ранку.

Прем'єрка сказала, що президент Александар Вучич мав рацію, коли попросив ввести комендантську годину. Однак для цього необхідне введення надзвичайного стану, тоді як в Белграді на даний момент і так оголошено надзвичайну ситуацію. Останнім часом епідеміологічна ситуація у Сербії суттєво погіршилася. 27 червня добовий приріст хворих вперше з кінця квітня перевищив 200. 2 липня зареєстрували 359 нових випадків – рекорд з середини квітня. Абсолютна більшість нових заражень припадає на Белград. У зв'язку з цим 3 липня у столиці оголосили надзвичайний стан.

Як відомо, Сербія увійшла до списку 15 безпечних країн, для яких Євросоюз погодився відкрити зовнішні кордони. Проте не всі країни ЄС вирішили дозволити в'їзд сербських громадян.

Нагадаємо, 21 червня Сербія провела парламентські вибори, ставши першою у Європі країною, яка провела вибори з початку пандемії коронавірусу. Абсолютну перемогу на них отримала Сербська прогресивна партія (SNS), головою якої є президент країни Александар Вучич.

Материалы по теме