Слов'янська ТЕС зупинилася

У Донецькій області повністю зупинена Слов'янська ТЕС, оскільки «Донецькоблгаз» з 1 липня припинив поставки газу на станцію.


Про це 13 липня повідомила прес-служба компанії «Донбасенерго», до складу якої входить теплоелектростанція.

У компанії відзначають, що між «Донбасенерго» і «Донецькоблгазом» діє договір про розподіл газу. На рік «Донбасенерго» заказала13 млн 635 тис. 506 куб. м газу, «за які сумлінно платить в повному обсязі і у встановлені терміни».

Але в травні «Донецькоблгаз» донарахував 13,6 млн грн за газ, який перевищує замовлений річний обсяг. І попередив про відключення газопостачання Слов'янської ТЕС в разі несплати рахунку протягом 10 робочих днів.

«Облгаз транспортує газ ділянкою труби довжиною 3 км. Цю трубу свого часу ми побудували і передали їм в користування. Вони не несуть ніяких додаткових витрат на транзит газу. Саме за це вони претендують на додаткові 13 млн грн щомісяця. Який же повинен бути тариф [на вироблену електроенергію], якщо ми будемо платити такі гроші? », - розповів головний інженер Слов'янської ТЕС Ігор Басс.

«Донбасенерго» звернулося до суду з позовом про неправомірність вимог. 12 червня суд заборонив «Донецькоблгаз» обмежувати газопостачання Слов'янської ТЕС.

Тим не менше 1 липня газ перестав надходити. У «Донецькоблгазі» пояснюють це «аварійними роботами». В енергетичній компанії запевняють, що ніякі роботи не проводяться.

«Зараз Слов'янська ТЕС зупинена. Станція не генерує електроенергію і не покриває пікові навантаження в електромережі, які перевищують 300 тис. КВт на добу », - йдеться в повідомленні.

У компанії попереджають, що тепер існує реальна загроза щодо обмеження електропостачання комунального підприємства «Компанія" Вода Донбасу "», яке постачає питну воду Донецької області. «Стабільна робота цього підприємства в першу чергу залежить від працездатності СлавТЕС, оскільки КП" Вода Донбасу "приєднано до шин відкритого розподільного пристрою станції», - кажуть в «Донбасенерго».

У зв'язку з зупинкою ТЕС вона також не приймає поставки вугілля з шахти 1-3 «Новогродівська».


При Донецької облдержадміністрації була створена тристороння група для вирішення спорів між компаніями. В її роботі задіяні представники обох спірних сторін, а ДонОГА виступає в якості посередника.

Материалы по теме