2,1 млрд доларів США негайно: МВФ схвалив програму допомоги Україні

Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) схвалив програму Stand-By для України обсягом 5 млрд доларів. Програма розрахована на 18 місяців.


Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу МВФ.

У фонді зазначили, що пандемія COVID-19 сильно вплине на українську економіку в 2020 році. Нова програма спрямована на те, щоб допомогти Україні впоратися з наслідками кризи шляхом забезпечення платіжного балансу та бюджетної підтримки.

При цьому Україна повинна зберегти досягнення і продовжити проведення ключових структурних реформ, щоб гарантувати готовність повернутися до росту, коли криза закінчиться.

Затвердження програми Stand-By дозволяє негайно виплатити Україні близько 2,1 млрд доларів США. Інша частина буде розділена на чотири транші, які будуть виділятися на підставі звітів фонду про виконання Україною програми.

У МВФ відзначили, що політика нової угоди буде зосереджена на чотирьох пріоритетах:

  • пом'якшенні економічного впливу від кризи, в тому числі шляхом підтримки населення і бізнесу;
  • забезпеченні постійної незалежності Національного банку та гнучкого обмінного курсу;
  • забезпеченні фінансової стабільності при відшкодуванні витрат за рішеннями банку;
  • просуванні ключових заходів у боротьбі з корупцією з метою збереження і зміцнення останніх досягнень.

Нагадаємо, Україна виконала головну умову для відновлення співпраці з МВФ в травні, коли був прийнятий закон, який унеможливить повернення "Приватбанку" колишнім власникам.

Материалы по теме

Т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславец повідомила, що Україна веде переговори з німецькою стороною на дуже високому рівні щодо реалізації пілотного проекту по трансформації вугільних регіонів.