Санкції не змусили Росію відмовитися від захоплення українських територій

Командувач Військово-морських сил Збройних сил України, контр-адмірал Олексій Неіжпапа зазначає, що введені проти Російської Федерації міжнародним співтовариством санкції не змусили Росію відмовитися до захоплення українських територій.


Про це Неіжпапа сказав під час телефонної брифінгу про початок проведення міжнародних військових навчань Sea Breeze - 2020 року, відповідаючи на питання, наскільки реальна загроза настання Росії на материкову частину України з окупованого Криму.

«Війна з Російською Федерацією у нас триває з 2014 року. Військово-морські сили першими зустріли це в Криму. На жаль, ті санкції, які зараз здійснюються Європейським Союзом і Сполученими Штатами, ще не (досягли) повного успіху, і Російська Федерація не відмовилася від своїх намірів», - сказав Неіжпапа.

За його словами, кораблі Чорноморського флоту РФ досить активні в Чорному морі, зокрема поблизу родовищ газу. Також в Азовському морі розміщуються кораблі ФСБ Росії і російські військові кораблі здійснюють контроль за судноплавством в Керченській протоці.

«Росія показує всім, що Азовське і Чорне море - це її зона впливу, постійно демонструє готовність до застосування своїх сил», - підкреслив Неіжпапа.

У свою чергу командувач Шостим флотом ВМС США віце-адмірал Юджин Блек під час телефонного брифінгу висловив думку, що Росія не є домінуючою країною в Чорному морі.

«Я не думаю, що Росія займає домінуюче становище в Чорному морі. Це міжнародні води. Військово-морські сили США діють там, як і ВМС багатьох інших країн, мирним шляхом», - сказав Блек.

Зокрема, він нагадав, що ВМС різних країн проводять в Чорному морі військові навчання. Блек додав, що всі дотримуються положень міжнародного морського права та Конвенції Монтре.

Материалы по теме